Isnin, 13 Oktober 2008



itik panggang (resipi dari hj mang)

Bahan-Bahan2
Seekor itik yang berbulu
100g daun bawang
100g halia
25g jintan manis
Cara2nye,,

Bersih itik, sapu dengan garam dan perap selama 4 jam.Celup itik dalam air panas sehingga kulitnya berkedut, gantung dan buang bulunya.Letakkan 4 batang besi di dalam kuali , gantung itik pada batang besi dengan bahagian belakangnya ke bawah.Salai selama 5 minit, pusingkan dan salai lagi selama 5 minit.Masukkan air, rempah, kicap , daun bawang, dan halia ke dalam bekas yang besar dan kemudian dimasak sehingga mendidih, masukkan itik dan reneh selama 45 minit.

2 ulasan:

azharse berkata...

aku nak tempah 3 ekor itik gantung boleh tak dz

anok itik tok wi berkata...

buleh har takdok maso aloh,,,cume kate bacha "ade bau2 itik skt la cha kalau makan itik pangang ni"(pelik jugok ayat cha ni)..kalu resepi hj mang dok bau itk kut mungkin bau mcm ayam